کامپیوتر و سخت افزار

سؤال و جواب کوتاه در مورد خرابی پردازنده‌ نسل 13 و 14 اینتل


مطلب زیر در رابطه با خرابی‌های گزارش شده از پردازنده‌های سری K نسل 13 و 14 اینتل است که اخیرا مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. تلاش کردیم در این مقاله به سوالات مشترک بسیاری از کاربران پاسخ بدیم که ظرف روزهای گذشته به ما مراجعه کردند.

آیا همه‌ی پردازنده‌های نسل 13 و 14 خراب می‌شوند؟

پاسخ: خیر، طبق گزارشها خرابی شامل اکثر پردازنده‌های Core i9 و “نیمی” از دیگر پردازنده‌های ضریب باز سری K می‌شود که شامل این مدلها است:

Core i5 13600K(F) 14600K(F)
Core i7 13700K(F) 14700K(F)
Core i9 13900K(F/S) 14900K(F/S)

مابقی پردازنده‌های نسل 13 و 14 شامل i3/i5/i7/i9 ضریب بسته سالم هستند و تاکنون از خرابی مصون مانده‌اند. هنوز بسیاری از پردازنده‌های سری K نسل 13 و 14 بدون مشکل کار می کنند و مشخص نیست آیا پردازنده‌های سری K که امروز سالم کار می کنند، در آینده خراب می شوند یا خیر.

آیا پردازنده‌های نسل 13 و 14 لپتاپ هم خراب می‌شوند؟

پاسخ: هنوز مشخص نیست. خرابی در لپتاپ‌ها امری به نسبت شایع تر است تا دسکتاپ، اگرچه گزارشهایی اخیرا ظهور کرده اما هنوز نمی توان به طور قطع نگران پردازنده‌های سری لپتاپی نسل 13 و 14 بود.

وقتی صحبت از خرابی پردازنده نسل 13 و 14 می‌شود دقیقا از چه نوع خرابی حرف میزنیم؟ و علائم آن چیست؟

پاسخ: خرابی پردازنده‌های سری K نسل 13 و 14 عموما پس از چند ماه، مثلا 6 ماه یا بیشتر پس از شروع به استفاده خود را به صورت پیام خطای درایور انویدیا، کرش کردن درایور کارت گرافیک، پیام خطای ناکافی بودن رم کارت گرافیک، کرش کردن رندم در بازی، به‌خصوص بازی هایی که از موتور آنریل اینجین استفاده می کنند، کرش کردن بازی های پردازنده محور، مانند Fortnite یا CS2، بروز خطا یا صفحه آبی مرگ در برنامه‌های رندر ویدیویی، برنامه‌هایی که حجم زیادی از ظرفیت رم را پر می‌کنند، و پرش موس حین انجام چند کار سنگین خود را نشان می‌دهد.

توجه داشته باشید از مشکلاتی صحبت میکنیم که در چند ماه اول استفاده از سیستم وجود نداشته و پس از چند ماه ظاهر می شوند، درحالی که تمام تنظیمات مانند سابق است.

پردازنده های سری K نسل 13 و 14 چرا خراب می‌شوند؟

پاسخ: هنوز به طور دقیق مشخص نیست. حدس‌هایی زده می‌شود که از تنظیمات بایوس، آپدیت نبودن بایوس، استفاده از میکروکد باگدار قدیمی، طراحی فنی غلط هاب I/O پردازنده، تغذیه با ولتاژ بالای V-Core در مدت طولانی، احتمال خرابی RING پردازنده به دلیل ماندن در معرض ولتاژ بالای هسته های P برای مدت طولانی، فشار زیاد ILM بر روی IHS که به مرور باعث دفرمه شدن فیزیک پردازنده می شود، و موارد دیگر.

تا زمانی که اینتل تایید نکند، دلیل قطعی علت خرابی را نمی توان برشمرد.

چطوری تست کنم پردازنده من خراب شده است؟

پاسخ: پرسیدن این سؤال یعنی به احتمال زیاد پردازنده شما سالم است.

انجام بازی‌های مبتنی بر Unreal Engine و انجام بازی‌های CPU-Based، مثل فورتنایت و کانتر استرایک 2 اگر بدون مشکل انجام شود به احتمال زیاد نشان از سلامتی پردازنده است.

و تست پایداری Y Cruncher از نرم‌افزار Benchmate می تواند محک خوبی برای تست سلامتی پردازنده شما باشد.

من چه کاری می توانم بکنم تا پردازنده ام خراب نشود؟

پاسخ: آپدیت بایوس مادربرد، استفاده از پروفایل اینتل و یا اعمال تنظیمات این مقاله، بررسی اینکه چه مقدار ولتاژ V-Core از طرف مادربرد به پردازنده تزریق می شود چک کنید:

برای پردازنده‌های i5 میزان ولتاژ V-Core باید در بازه 1.2 تا 1.3 ولت باشد. اگر بیش از این میزان بود سعی کنید آندرولت کنید.

برای پردازنده‌های i7 ولتاژ V-Core باید در بازه 1.3 تا 1.4 ولت باشد. اگر بیش از این میزان بود سعی کنید آندر ولت کنید.

برای پردازنده‌های i9 متأسفانه ولتاژ V-Core به بیش از 1.4 ولت میرسد که نمیتوان برای کم کردن آن کارخاصی انجام داد مگر با کاهش فرکانس و توان پردازنده.

و استفاده از کولینگ مناسب. دمای مناسب همیشه به دوام پردازنده کمک می‌کند.

تمام این کارها می تواند به القوه احتمال خرابی را از بین ببرد و یا حداقل بروز خرابی را تا جای ممکن به تعویق اندازد.

اگر پردازنده من آسیب دیده باشد چه باید بکنم؟

پاسخ: بسته به میزان آسیبی که دیده است، شاید کارهایی مانند آپدیت بایوس، استفاده از پروفایل اینتل، تنظیمات دستی مانند کاهش فرکانس، غیر فعال کردن هسته های E، و کاهش ولتاژ ورودی کمک کند. در صورت اینکه هیچ کدام نتوانست پایداری پردازنده را برگرداند، تعویض پردازنده تنها راه حل است.

امتیاز: 5.0 از 5 (1 رای)