نرم افزار و برنامه ها

به‌مناسبت 20 سالگی فیسبوک؛ این شبکه اجتماعی چگونه جهان را تغییر داد؟


بیست سال پیش جوانی به‌نام «مارک زاکربرگ» پلتفرمی با نام «فیسبوک» (Facebook) را برای برقراری ارتباط با یکدیگر راه‌اندازی کرد که اکنون به یکی از شرکت‌های بزرگ حوزه فناوری با نام متا تبدیل شده است. فیسبوک که همچنان یکی از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی جهان است، از زمان راه‌اندازی تاکنون بارها بازطراحی شده، اما هدف ثابتی که برقراری ارتباط آنلاین کاربران با دیگران و البته کسب درآمد تبلیغاتی است را دنبال می‌کند.

به مناسبت 20 سالگی این شبکه اجتماعی محبوب، در ادامه به چهار حوزه‌ای اشاره خواهیم کرد که فیسبوک باعث تغییر آن‌ها در سراسر جهان شده است.

فیسبوک رقابت شبکه‌های اجتماعی را تغییر داد

قبل از فیسبوک شبکه‌های اجتماعی دیگری مانند مای‌اسپیس (MySpace) نیز وجود داشتند، اما سایت مارک زاکربرگ بلافاصله پس از راه‌اندازی در سال 2004 با استقبال بسیار خوبی روبرو شد. در کمتر از یک سال تعداد کاربران آن به یک میلیون نفر رسید و در عرض چهار سال با نوآوری‌هایی مانند قابلیت تگ‌کردن اشخاص در عکس‌ها، توانست از MySpace پیشی بگیرد.

تا سال 2012، تعداد کاربران فیسبوک از یک میلیارد نفر نیز عبور کرد و این پلتفرم همچنان به رشد خود ادامه داده است. اخیراً نیز این شرکت گفته بود که فیسبوک روزانه 2.11 میلیارد کاربر دارد.

مسلماً فیسبوک اکنون با وجود رقبای زیادی که وجود دارد، نسبت به گذشته حداقل در بین جوانان محبوبیت کمتری دارد، اما همچنان محبوب‌ترین شبکه اجتماعی جهان است و عصر جدیدی از فعالیت‌های اجتماعی آنلاین را آغاز کرده است.

فیسبوک داده‌های شخصی ما را با‌ارزش‌تر و البته عمومی‌تر کرد

امروزه، متا یک غول تبلیغاتی است و همراه با شرکت‌هایی مانند گوگل، سهم بزرگی از درآمد تبلیغاتی جهان را به خود اختصاص داده است. تقریباً همه ما می‌دانیم که شرکت‌های حوزه تبلیغات از داده‌های کاربران خود استفاده می‌کنند و متا نیز تاکنون چندین‌بار به دلیل سوء‌استفاده از داده‌های شخصی جریمه شده است.

در سال 2022، این شرکت با جریمه 265 میلیون یورو (228 میلیون پوند) اتحادیه اروپا به دلیل استخراج داده‌های شخصی کاربران مواجه شده بود.

فیسبوک اینترنت را به یک فضای سیاسی تبدیل کرد

فیسبوک با ارائه تبلیغات هدفمند، به یک پلتفرم مهم برای تبلیغات انتخاباتی سراسر جهان تبدیل شده است. به‌عنوان مثال، طبق تحقیقات Statista، در پنج ماه منتهی به انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 ایالات متحده، تیم «دونالد ترامپ» بیش از 40 میلیون دلار برای تبلیغات در فیسبوک هزینه کرده است.

این شبکه اجتماعی همچنین با ارائه امکان ساخت گروه‌های مختلف و اجرای کمپین‌ها، در تغییر سیاست‌های مردمی نیز نقش داشته است.

فیس‌بوک آغازکننده امپراتوری متا و مارک زاکربرگ بود

با موفقیت بزرگ فیس‌بوک، مارک زاکربرگ یک شبکه اجتماعی و امپراتوری در صنعت فناوری ساخت که از نظر کاربران و توانایی کسب سود نسبت به بقیه رقبا برتری بی‌سابقه‌ای دارد. همچنین در ادامه سرویس‌های بیشتری از جمله واتس‌اپ، اینستاگرام و Oculus توسط متا خریداری شدند تا قدرت آن بیشتر از پیش شود.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا