ترون چیست و چه کاربردی دارد؟
درحالحاضر نسخه فعلی اینترنت بهصورت متمرکز تحت سلطه غولهای فناوری است. شرکتهایی مانند گوگل، فیسبوک و آمازون، درواقع مالک و کنترلکننده دادههایی هستند که کاربران اینترنت در سراسر جهان تولید میکنند.
این موضوع باعث شده تا این شرکتهای واسطه، ثروت هنگفتی را به جیب بزنند. از طرفی هیچکس مطمئن نیست که چگونه و برای چه اطلاعاتی، از دادههایمان استفاده میشود. این مشکلی بوده که شبکه ترون میخواهد آن را با ایجاد یک اینترنت غیرمتمرکز که تحت کنترل و مالکیت افرادی است که از آن استفاده میکنند، حل کند.
در این متن به بررسی ارز دیجیتال ترون TRX، کاربرد و نحوه عملکرد آن پرداخته میشود؛ برای کسب اطلاعات بیشتر، تا انتهای متن را مطالعه کنید.
ارز دیجیتال ترون چیست؟
ترون (Tron)، یک پلتفرم بلاک چین منبعباز بوده که با هدف ایجاد زیرساخت یک اینترنت غیرمتمرکز طراحی شده است. از این رو توانایی اجرای قراردادهای هوشمند، برای تشکیل بلوکهای سازنده برنامههای غیرمتمرکز یا dapps را دارد. برنامههایی که در بالای شبکه نودهای Tron اجرا شده و نمیتوانند توسط یک شخص یا نهاد نظارتی واحد، خاموش یا کنترل شوند.
به طور کلی جاهطلبی پروژه ترون، در این است که بستری را فراهم کند تا خدمات متنوعی مانند پلتفرمهای معاملاتی، بازیها و برنامههای کاربردی مالی غیرمتمرکز (DeFi) بر اساس آن ساخته شوند. رمزارز ترون در سال 2017 توسط جاستین سان (Justin Sun)، نماینده ارشد سابق ریپل تأسیس شد. دفاتر ابتدایی این پلتفرم کاربردی در سنگاپور و سانفرانسیسکو بود. شبکه Tron و توکن آن، ابتدا فقط در آسیا عرضه شد؛ اما پس از مدت کوتاهی در کل دنیا مورداستفاده قرار گرفت. Sun در ماه دسامبر سال 2021 مدیرعاملی بنیاد ترون کنار رفت و نظارت پروژه را به یک سازمان مستقل غیرمتمرکز، به نام سازمان غیرانتفاعی Tron DAO، سپرد.
توکن بومی پلتفرم Tron چیست؟
توکن بومی اکوسیستم ترون، ترونیکس یا TRX نام داشته و از آن برای پرداخت کارمزد تراکنش در شبکه یا دریافت پاداشها استفاده میشود. همچنین دارندگان TRX بهعنوان حاکمیت، میتوانند در مورد تصمیمات مربوط به شبکه رأی دهند. در حالت کلی؛ این پروژه دارای 92.4 میلیارد کوین است. اگرچه قیمت ترون در طول زمان نوسان داشته؛ اما این ارز دیجیتال همچنان محبوبیت و مقبولیت خود را حفظ کرده است. برخلاف ارز دیجیتال بیت کوین، ترون بیشتر بهصورت یک واحد ارزش شناخته میشود. در واقع توکن خود را نیز برای تسهیل تبادل داراییهای دیجیتال بدون نیاز به واسطه عرضه کرده است. به طور کلی توکن Tron بهمانند دفتری بوده که مبادلات موجود در شبکه را پیگیری میکند. در نهایت نیز به ذخیرهای از ارزش تبدیل شده و سازندگان محتوا در این پلتفرم میتوانند بهدلخواه خود از آن استفاده کنند.
روش کار شبکه ترون چیست؟
ارز دیجیتال Tron برخلاف بیت کوین، متکی به عملیات ماینینگ یا استخراج نیست؛ از این رو از یک مکانیسم توافقی یا همان اثبات سهام (DPoS) بهره میبرد. در واقع در این شبکه دیگر مشکلات زیستمحیطی و مقیاسپذیری کم، وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: استخراج ترون با گوشی
در این سیستم، افرادی که دارای ارز دیجیتال ترون هستند، رأی میدهند که کدام نودها باید اجازه پردازش تراکنشهای روی شبکه را داشته باشند. البته همه افراد نمیتوانند در فرایند اعتبارسنجی شرکت کنند؛ آنها به یک نفر بهعنوان نماینده رأی داده تا عملیات تأیید تراکنشها را انجام دهد.
در شبکه ترون، فقط 27 نماینده اعتبارسنج وجود داشته؛ به همین دلیل سرعت انجام تراکنش بیشتر است. کار این نمایندگان؛ اعتبارسنجی تراکنشها، ایجاد بلوکهای جدید و رقابت برای دریافت پاداش رفتار خوب در شبکه خواهد بود. البته سیستم رأیگیری برای انتخاب نماینده حق رأی، ادامه دارد، به این معنی که اگر یکی از آنها بدرفتاری کند، جایگزین خواهد شد.
کاربرد و هدف اصلی ترون چیست؟
ارز دیجیتال ترون، در تلاش بوده تا شبکه اینترنت را غیرمتمرکز کند؛ در واقع از برخی جهات دقیقا این کار را انجام میدهد. هدف اصلی آن تمرکززدایی در ایجاد داراییهای دیجیتال بوده، زمینهای که به دلیل توزیع ناعادلانه درآمد مورد انتقاد قرار گرفته است. بهمنظور از بین بردن این مشکل، Tron امکانی را فراهم کرده که فرایند ایجاد منصفانه دارایی را ضمانت میکند.
بدون شک، شبکه Tron یکی از هوشمندانهترین پروژههای صنعت کریپتو است که بهسرعت به یک پلتفرم بلاک چین جهانی تبدیل شد. کاربرد این پروژه، ایجاد یک صنعت سرگرمی محتوای دیجیتال رایگان بوده که واسطهها را در آن حذف میکند.
از طرفی به تولیدکنندگان محتوا کمک کرده تا آثار خود را مستقیما به خریداران بفروشند. بهعنوانمثال افراد میتوانند اپلیکیشنها و بازیها را بدون نیاز به سرویسهای متمرکز ایجاد کرده و عرضه کنند.
بلاک چین ترون چه مزایای را برای کاربران به همراه دارد؟
همانطور که به آن اشاره شد؛ ترون قصد دارد از بلاک چین بهعنوان پایهای برای یک سیستم اشتراکگذاری محتوای جهانی استفاده کند. همچنین امیدوار است با کمک شبکههای همتا به همتا و تبدیلشدن به یک سیستمعامل جهانی، دامنه فعالیتهای خود را گسترش دهد. این بدان معناست که کاربران میتوانند انواع دادهها مانند فیلم، عکس و موسیقی را بدون محدودیت آپلود و به اشتراک بگذارند. در ادامه سایر ویژگیهای این پلتفرم را بیان میکنیم.
- امکان استفاده از توکن TRX بهعنوان ارز درون بازی وجود دارد.
- ترون از ابزارها و پروتکلهای بدون محدودیت، برخلاف پلتفرمهای رسانههای اجتماعی متمرکز، برای ارائه محتوا به کاربران استفاده میکند.
- Tron علاوه بر استفاده در برنامههای غیرمتمرکز، در پروژههای مالی مبتنی بر قرارداد هوشمند نیز کاربرد دارد.
- اکوسیستم TRON شامل DEX، بلاک چین، کیف پول، اوراکل غیرمتمرکز و پلتفرم وامدهی برای توسعهدهندگان است.
- این شبکه قادر به پردازش بیش از 2000 تراکنش در ثانیه است.
- ترون به توسعهدهندگان کمک کرده تا برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند را با هزینههای بسیار پایین تراکنش و سرعت بالا ایجاد کنند.
- اکوسیستم ترون به طور فزایندهای امکان تأمین مالی غیرمتمرکز را برای توسعهدهندگان فراهم میکند.
سخن پایانی
ترون قصد دارد در قلب اینترنت غیرمتمرکز در حال ظهور قرار گرفته و اکوسیستم خود را برای پشتیبانی از برنامهها و پروژههای متعددی ایجاد کند. توسعهدهندگان Tron، برنامههای مختلفی برای آینده این پروژه دارند، به همین دلیل در حال تبدیلشدن به یک رمزارز مهم برای سرمایهگذاران است. این موضوع شبکه ترون را متمایز کرده و باعث شده که یک پروژه بالقوه ارزشمند برای آینده باشد.
در آخر؛ دقت داشته باشید که موارد گفته شده در این متن توصیه سرمایهگذاری در رمزارزها نیست. شما باید قبل از تصمیمگیری و اقدام به خرید ارز دیجیتال بررسیهای لازم را انجام دهید.