کامپیوتر و سخت افزار

APU چیست؟ چه تفاوتی با CPU و GPU دارد؟


امروزه در دنیای تکنولوژی، انواع و اقسام قطعات کامپیوتری هستند که هر کدام اسم و کارکرد بخصوصی دارند. شناخت هر یک از این قطعات به نوبه‌ی خود می‌تواند برای انجام کارهایی مثل ارتقا سیستم‌ به شما کمک کند. یکی از قطعاتی که این ‌روزها در دنیا اسمش را زیاد می‌شنویم، APU است. برای فهم APU در ابتدا باید CPU و GPU را یاد بگیریم. در این مقاله می‌خواهیم تفاوت APU با CPU و GPU را به ساده‌ترین شکل ممکن توضیح داده و هرکدام را جداگانه تعریف کنیم.

CPU چیست و چه کاربردی دارد؟

CPU مخفف (Central Processing Unit) به معنی “واحد پردازش مرکزی”، مهم‌ترین پردازنده کامپیوترتان است. پردازنده‌ها دقیقا مثل مغز انسان عمل می‌کند. همانطور که مغز انسان اطلاعات را از قسمت‌های مختلف بدن دریافت کرده و آن‌ها را تجزیه و تحلیل می‌کند، پردازنده‌ها هم دستورالعمل‌هایی (اطلاعات) را از قسمت‌های مختلف کامپیوتر (بدن) دریافت کرده و آن‌ها را پردازش (تجزیه و تحلیل) می‌کنند.

 از آنجایی که CPU هم یک نوع پردازنده است، پردازش فعالیت‌های مهمی مانند: اجرای سیستم عامل، اجرای برنامه‌ها و بازی‌ها، انجام محاسبات و انجام چندین وظیفه به‌طور همزمان را بر عهده دارد. این پردازنده بر روی مادربورد قرار گرفته و دارای عملکرد سه مرحله‌ای: Fetch (واکشی)، Decode (رمزگشایی) و Execute (اجرا) است. هر CPU دارای چندین هسته است که به طور معمول، رابطه‌ی: “تعداد هسته‌های بیشتر = افزایش سرعت CPU و سیستم” برقرار است.

GPU چیست و چه کاربردی دارد؟

GPU مخفف (Graphics Processing Unit) به معنی “واحد پردازش گرافیکی”، بعد از CPU مهم‌ترین و کاربردی‌ترین پردازنده کامپیوتر است. GPU مانند CPU داده‌هایی را دریافت می‌کند ولی با این تفاوت که اطلاعات دریافتی GPU منحصرا داده‌های تصویری هستند. به این معنی که GPU داده‌های تصویری را دریافت می‌کند، سپس پردازش کرده و بعد به صفحه‌نمایش‌تان می‌فرستد. هر تصویری که روی صفحه‌نمایش‌تان‌ (چه‌ کامپیوتر، چه لپ‌تاپ و چه موبایل) میبینید، این تصاویر به‌دلیل وجود GPU است.

از آنجایی که GPU پردازش داده‌های گرافیکی سیستم را انجام می‌دهد، CPU به پردازش بقیه اطلاعات غیر گرافیکی رسیدگی می‌کند. این دو قطعه از یکدیگر جدا بوده و با توجه به عملکرد بسیار حیاتی‌شان، هر کدام به تنهایی قیمت زیادی دارد. با این حال ارتقای CPU و GPU، عملکرد سیستم‌تان را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد که قیمت بالایشان به دلیل همین مورد است.

APU چیست؟ تفاوت آن با CPU و GPU در چیست؟

APU مخفف (Accelerated Processing Unit) به معنی “واحد پردازش شتاب ‌یافته”، ترکیبی از پردازنده‌های CPU و GPU در یک تراشه است. درواقع APU یک میکروپردازنده است که علاوه‌بر اینکه توانایی‌های CPU مثل اجرای برنامه‌ها و انجام محاسبات را داشته، ویژگی‌های GPU مثل پردازش تکسچرها و رندر تصاویر را هم دارد. به بیان دیگر، APU شکل ادغام شده CPU و GPU در یک پردازنده واحد است و تفاوت آن در اینجاست که می‌تواند وظایف دو پردازنده‌ای که در اصل جدا از هم هستند را به تنهایی انجام دهد.

APU نسبت به CPU و GPU قیمت کمتری دارد و به دلیل اینکه می‌تواند کار دو پردازنده را به طور همزمان انجام دهد، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. البته توجه داشته باشید که قدرت پردازشی APU چه از نظر پردازش‌های محاسباتی و چه از نظر پردازش‌های گرافیکی، قابل مقایسه با CPU و GPU نیست. درواقع APU به عنوان یک قطعه کمکی در دستگاه‌ها برای کمک به CPU و GPU مورد استفاده قرار میگیرد. APU در سال 2011 برای اولین بار توسط شرکت AMD معرفی شد و از آن زمان تا‌ به حال، AMD به ساخت این پردازنده مشغول است.

یکی از ویژگی‌های مهم APUها، توانایی اورکلاک کردن است. البته اگر اینکار به دفعات زیادی تکرار شود، کارکرد پردازنده را پایین می‌آورد و فرسوده می‌شود. همچنین بعضی از APUها قابلیت ارتقا دارند و می‌توانید مانند دیگر قطعات یک پی‌سی، آن را آپگرید کنید. علاوه‌‌بر این موارد، APUها برق کمتری را مصرف می‌کنند.

به‌طور کلی اگر به‌دنبال یک ارتقای جزئی و اقتصادی برای سیستم خود می‌گردید، خرید یک APU می‌تواند در کنار CPU و GPU، قدرت کامپیوترتان را تا حد خوبی افزایش دهد. اما اگر به‌دنبال آپگریدهای به مراتب قوی‌تر و موثرتری هستید که با نصب آن‌ها روی کامپیوتر، قدرت سیستم‌تان به طرز چشمگیری افزایش پیدا کند، چاره کار، خرید پردازنده‌های جداگانه است. درست است که قیمت پردازنده‌ها بالا است، اما هنوز هم می‌توانید پردازنده‌هایی با قیمت‌های کمتر با عملکرد خوب پیدا کنید.

مطالب مرتبط:

امتیاز: 5.0 از 5 (1 رای)