چه قطعاتی در کامپیوتر شما نیاز به ارتقا دارند؟
در این مقاله، قطعاتی را معرفی میکنیم که ارتقا آنها، باعث بهبود عملکرد کامپیوترتان میشود. اگر سرعت کامپیوتر شخصیتان پایین آمده و به اندازهای نیست که بتواند آنچه که نیاز دارید را انجام دهد، مانند اینکه دیگر نمیتوانید آخرین بازیهای روز دنیا را تجربه کنید یا بهنظر میرسد که هنگام اجرای چند وظیفه بهطور همزمان (Multitasking) با مشکل مواجه میشود، احتمالا وقت آن رسیده باشد تا کامپیوتر خود را ارتقا دهید. بجای خرید یک PC کاملا جدید، میتوانید قطعاتی نظیر RAM، فضای ذخیرهسازی یا حتی کارت گرافیک خود را برای عملکرد بهتر سیستمتان، آپگرید کنید. با این آموزش، میتوانید به ارتقا قطعات کامپیوتر خود بپردازید.
در اینجا سه مورد از ضروریترین ارتقاهای کامپیوترهای شخصی و آپگریدهای دیگری که احتمال دارد بخواهید آنها را نیز درنظر بگیرید، به علاوهی نکاتی برای افزایش سرعت پیسیتان، آورده شده است.
مموری بیشتری اضافه کنید
اضافه کردن RAM بیشتر یا ارتقا به یک RAM سریعتر، معمولا مقرونبهصرفهترین راه برای آپگرید سیستمتان است. با اینکار، بالاترین مقدار صرفهجویی پول را در مقایسه با میزان عملکرد بالقوهای که در عوض این هزینه انجام میدهید، برایتان به ارمغان میآورد. همچنین برای استفادههای گیمینگ، تولید محتوا و انجام چند وظیفه بهطور همزمان، مفید بوده و این مورد از مهم ترین ارتقا قطعات در کامپیوترتان است. بنابراین اضافه کردن مموری بیشتر، عملی است که همه افراد با هر سطحی از بودجه، میتوانند از آن بهرهمند شوند.
اگر PC شما کند شده، بین پنجرههای باز در صفحه نمایشتان جابهجا میشود یا به دفعات زیادی فریز یا کرش میکند، ارتقا RAM امکان دارد مشکلتان را برطرف کند. وقتی یک رم جدید وجود داشته باشد، فعالیتهایی مانند ادیت تصاویر و ویدئوها، بازی کردن، کار بر روی جداول نرمافزارهای Spreadsheet و سایر فعالیتهایی که مموری را تحت فشار قرار میدهد، سرعت میگیرند. البته برعکس این موضوع نیز صادق است. یعنی چنانچه حافظه به مقدار کافی در کامپیوترتان در دسترس نباشد، سرعت اجرای این عملیاتها کم میشود.
اضافه کردن RAM بیشتر، یکی از راحتترین آپگریدهایی است که میتوانید بر روی کامپیوترهای رومیزی (پیسی دسکتاپ) خود اعمال کنید، همچنین اگر RAM لپتاپ شما قابل تعویض باشد، تنها گزینه ارتقا واقعی نیز هست که میتوانید بر روی لپتاپ خود پیادهسازی کنید. رم، به شکل یک تخته یا یک بورد مدار الکتریکی کوچک به همراه چیپهایی است که به مادربورد کامپیوترتان متصل میشود.
استفادههای ابتدایی: اگر RAM دستگاه شما کمتر از 4 گیگ باشد، باید آن را ارتقا دهید. حتی اگر کارهای سادهای نظیر جستوجو در اینترنت یا ارسال ایمیل هم انجام میدهید، حتی برای انجام ابتدایی ترین کارها، حداقل به 4 گیگابایت رم احتیاج دارید.
استفاده برای بازی یا تولید محتوا: اگر بازی میکنید یا با برنامه ویرایش عکس و ویدئو کار میکنید، حداقل به 8 گیگ RAM نیاز دارید. این مقدار حافظه برای اجرای بازیها با حداقل سیستم موردنیاز و ویرایش عکس ها با کیفیت متوسط، کافی میباشد. اما اگر سرعت سیستمتان پایین آمده یا زیاد فریز میشود، ممکن است به مقدار حافظه RAM بیشتری نیاز داشته باشید.
استفادههای سنگین: برای تجربه بازیها با سیستم پیشنهادی و کارهای سنگین ادیت فیلم و عکس، به 16 گیگابایت رم یا بیشتر نیاز دارید.
کارت گرافیک خود را ارتقا دهید
کارت گرافیکها به منظور تجربه بازیها با حداقل سیستم موردنیاز یا سیستم پیشنهادی و تولید محتوا، ضروری هستند. آپگرید کارت گرافیگ، میتواند یکی از بهترین ارتقا قطعات کامپیوتر باشد. بنابراین اگر یک گیمر یا یک انیماتور سه بعدی/طراح هستید، باید در لیست ارتقای خود، آپگرید کارت گرافیک را مد نظر داشته باشید. از آنجایی که ارتقا این قطعه، پرهزینه بوده، همه افراد نیازی به این کار ندارند. درنتیجه قبل از خرید یک کارت گرافیک جدید، این نکته را در نظر داشته باشید که برای چه منظوری میخواهید از پیسی خود استفاده کنید.
کاربران کامپیتورهای شخصی معمولا با استفاده از کارتهای گرافیک سطح پایین یا حتی ادغام چند کارت گرافیک با یکدیگر، در هزینههای خود صرفهجویی میکنند. ادغام کارت های گرافیک با یکدیگر به این دلیل انجام میشود که توانسته سطح عملکرد نسبتا بالایی را برای انجام وظایفی مثل جستوجو در اینترنت، استریم ویدئوهای 4K و حتی اجرای بازیها روی حداقل سیستم مورد نیاز، ارائه دهد. اگر نمیخواهید که آخرین بازیهای روز دنیا را با بالاترین تنظیمات تجربه کنید یا از نرمافزارهای طراحی و انیمیشنهای سه بعدی استفاده نمیکنید، احتمالا از ارتقای این قطعه سود زیادی نمیبرید.
اما درصورتی که گیمر هستید و متوجه شدهاید که دیگر نمیتوانید بازیهای اخیرا منتشر شده را با بالاترین تنظیمات اجرا کنید، پس ارتقای کارت گرافیک دقیقا همان چیزیست که بهدنبال آن هستید. همچنین آپگرید این قطعه، سرعت ویرایش ویدئوها، استفاده از نرمافزارهای طراحی سه بعدی و حتی اجرای مدلهای هوش مصنوعی مثل برنامه Stable Diffusion را افزایش خواهد داد.
یک حافظه ذخیرهسازی سریعتر نصب کنید
اگر مشکلات کندی عملکرد در PC خود را دارید یا فضای ذخیرهسازیتان پر شده، نصب یک درایو ذخیرهسازی (Storage Drive) جدید، آپگرید فوقالعادهای میباشد. مزیتهایی که با نصب یک درایو جدید عاید شما میشود، بر اساس درایو ذخیرهسازیای که همین حالا درحال استفاده از آن هستید، تعیین میشود. اما شایان ذکر است که جایگزین کردن یک هارد درایو کند با نسخه سریعتر آن یا اضافه کردن یک درایو ثانویه که سریعتر و بزرگتر از قبلی باشد، همواره عملکرد سیستمتان را افزایش میدهد.
چنانچه کامپیوتر شما فقط شامل HDD (Hard Disk Drive) است، ارتقای آن به یک SSD (Solid State Drive) باعث بهبود کارکرد آن میشود. SSDها بسیار سریعتر از HDDها هستند، به طوری که شما متوجه زمان بارگذاری سریعتر ویندوز، اَپها، بازیها و عملکرد بهتر برنامههایی که با فایلهای پر حجمی مثل فایلهای ادیت ویدئو و عکس سروکار دارند، میشوید. اگر همین الان هم یک SSD دارید، اضافه کردن یک درایو سریعتر مثل N2 NVMe کارایی کلی سیستمتان را بهبود میبخشد. اما این مقدار به اندازه تعویض HDD با SSD ملموس نیست.
برای بهترین کارایی ممکن، سیستم عامل شما باید بر روی سریعترین درایوتان نصب شده باشد. پس درصورتی که یک HDD قدیمی دارید و حتی یک SSD نیز به سیستمتان نصب کنید، اگر سیستم عامل شما روی HDD نصب شده باشد، کارکرد دستگاهتان افزایش قابل توجهی نخواهد داشت.
یکی از تاکتیکهای صرفهجویی در هزینهها برای ارتقا قطعات کامپیوتر این است که سیستم عامل، بازیها و برنامههایی که به دسترسی اطلاعات با سرعت بالا نیاز دارند را در SSD، و فایلهای رسانهای و فایلهای پرحجم دیگر را بر روی درایو کُندتر ذخیره کنید. اگر نمیتوانید یک SSD با ظرفیت بالا بخرید، درایوهای هیبریدی نیز هستند که از نظر سرعت و فضای ذخیرهسازی، تعادل خوبی دارند.
پردازندهتان را ارتقا دهید
یگی دیگر از راههای ارتقا قطعات کامپیوترتان، آپگرید پردازنده است. این آپگرید میتواند بهبود عملکردی بسیار زیادی داشته باشد اما به نسبت دیگر ارتقاهای دیگر قطعات، گرانقیمتتر و چالش برانگیزتر بوده و به همین دلیل، همیشه یکی از گزینههای موجود برای ارتقای سیستم نیست. برای آپگرید پردازندهتان، به مادربوردی نیاز دارید که یک پردازنده قویتر را از منظر راندمان تطبیقسازی، بپذیرد که همیشه هم این اتفاق نمیافتد. برای اینکه ببینید ارتقا پردازنده یکی از گزینههای روی میزتان است یا نه، باید نوع مادربورد خود و اینکه چه چیپستهایی را میپذیرد، بدانید و بعد از آن بهدنبال انتخاب CPUهای موجود در بازار باشید. سپس باید پردازندهها را با یکدیگر مقایسه کرده تا ببینید که بهبود عملکردی که قرار است نصیبتان شود، ارزش هزینه کردن را دارد یا خیر.
چنانچه همین حالا نیز قویترین پردازندهای که مادربوردتان میتواند از پس کارکردش بر بیاید را دارید، پس ارتقای پردازنده به معنای ارتقای مادربوردتان نیز هست. به طور کلی این نوع آپگرید بسیار پیچیده بوده زیرا مادربورد جدید ممکن است با RAM فعلیتان عمل نکرده و سازگاری نداشته باشد. در ضمن باید درایو ذخیرهسازی، کارت گرافیک و هر کارت توسعهای (Expansion Card) را از مادربورد قدیمی به مادربورد جدید، منتقل کنید.
نرمافزارهای خود را بهروز نگه دارید
بهروزرسانی نرمافزاری، مثل آپگرید ویندوز 10 به ویندوز 11، همیشه کارایی سیستم را بهبود نمیدهد. هرچند که بهروز نگه داشتن نرمافزار فعلی شما ضروری است. زیرا آپدیتهای دورهای معمولا باگهای نرمافزار را رفع کرده و تغییراتی دیگری را اضافه میکنند که میتواند باعث کارکرد بهتر پیسیتان شود، یا حداقل از افت عملکردیاش جلوگیری کند.
درصورتی که متوجه شدهاید کامپیوترتان به دفعات زیادی سرعتش پایین آمده، ارزشش را دارد که نگاهی به سیستم عامل و برنامهها بیندازید تا از بهروز بودنشان، اطمینان حاصل کنید.
چه بخشهایی از کامپیوترتان را میتوانید ارتقا دهید؟
قطعات بسیار زیاد دیگری در PC شما وجود دارند که قابل ارتقا بوده و سخت افزارهای زیادی هستند که میتوانید به پیسیتان اضافه کنید، اما همه آنها باعث بهبود عملکرد دستگاه شما نمیشوند. به عنوان مثال، ارتقا مادربورد میتواند به شما دسترسی بیشتری به اسلاتهای توسعه (Expansion Slots) بدهد، به شما اجازه نصب پردازنده قدرتمندتری را داده و مزایای دیگری را در اختیارتان میگذارد اما اضافه کردن یک مادربورد جدید بهخودیخود، کارایی دستگاه شما را افزایش نخواهد داد.
اگر بهدنبال ارتقا قطعات دیگری در کامپیوتر خود هستید، این نکته را در نظر داشته باشید که میخواهید چه استفاده ای از پیسی خود بکنید و بهدنبال چه نوع بهبودی در ساختار دستگاه خود میگردید. چنانچه کامپیوتر شما برای دستگاههای جانبیای که به آن متصل میکنید، به اندازه مورد نیازتان پورت ندارد، احتمالا بخواهید یک کارت توسعه مجهز به USB 3.0 به دستگاه خود اضافه کنید. درصورتی که گیمر یا آرتیست هستید، مانیتور جدید بخرید. چنانچه از علاقهمندان به موسیقی هستید، بلندگو یا ساب ووفر جدید به دستگاه خود اضافه کنید. همچنین اگر اینترنت خانه شما از WiFi 6 پشتیبانی میکند، پس میتوانید به فکر ارتقای آن باشید.
مقالات مرتبط:
بدون امتیاز
کمی صبر کنید…