سانروف چیست؟ تفاوت انواع سانروف با سقف پانوراما و مونروف
در سالهای اخیر، سانروف را میتوان ایرانیپسندترین آپشن خودروها دانست. محبوبیت این آپشن در ایران آنقدر زیاد است که حتی ایرانخودرو و سایپا نیز ناچار شدند اتومبیلهای خود را به سانروف مجهز کنند تا توجه مشتریان جلب شود. در مطلب امروز دیجیاتو، میخواهیم به این سؤال پاسخ بدهیم که سانروف چیست؟ سانروف ماشین چه کاربردی دارد، انواع سانروف چه هستند و درنهایت ماشین سانروفدار بخریم یا نه؟ با ما همراه باشید.
سانروف چیست؟
در نخستین قدم، باید سانروف ماشین را تعریف کنیم. سانروف یکی از آپشنهای رفاهی خودرو است که به سقف متحرک اتومبیل گفته میشود؛ بنابراین اگر اتومبیل شما به سانروف مجهز باشد، میتوانید سقف آن را باز کنید. سانروف در واقع پنجره جدیدی در خودروهاست که تهویه هوای کابین و مشاهده فضای خارج را ممکن میکند. همچنین استفاده از سانروف باعث میشود نور محیط وارد کابین شود.
سانروف انواع مختلفی دارد؛ مرسومترین نوع آنها سانروف دستی و سانروف اتوماتیک است. در سانروف اتوماتیک، بازوبستهکردن سقف متحرک با کلیدهای کنترلی انجام میشود. در سانروف دستی، باید از دست خود برای بازوبستهکردن سقف استفاده کنید.
سانروف ماشین از چه زمانی مرسوم شد؟
سانروف را میتوان یکی از آپشنهای رفاهی قدیمی در خودروها دانست. از دهه 1950 که سدانها به خودروهای محبوب بازار تبدیل شدند، نیاز به دریچهای برای نورپردازی کابین خودرو احساس میشد. در واقع خودروها روزبهروز بزرگتر میشدند و خودروسازها ناچار بودند برای نورپردازی کابین خودروها، از چراغهای بیشتری استفاده کنند.
نخستین گام در بهبود نورپردازی داخلی خودروها استفاده از سقفهای پارچهای جمعشونده بود که تمام یا بخشی از سقف خودرو را در برمیگرفت. البته نخستین سانروف واقعی را دهه 1970 فورد اختراع کرد. این قطعه شامل 2 بخش شیشهای و فلزی بود، قطعاتی که هماکنون نیز برای طراحی سانروف استفاده میشوند. از آن زمان تاکنون، سانروف یکی از آپشنهای مرسوم خودروها شده است و مشتریان تمایل زیادی به خرید ماشین سانروفدار نشان میدهند.
انواع سانروف را بشناسید
همانطور که اشاره کردیم، سانروف از دهه 1970 تاکنون در خودروهای مختلف وجود دارد؛ همین مسئله باعث شده خودروسازان انواع مختلفی از سانروف را تولید کنند. در این بخش، نگاهی به انواع سانروف میاندازیم که در خودروهای امروزی استفاده میشوند.
سانروف پاپآپ
سانروف پاپآپ برای باز شدن به سمت بالا حرکت کرده و کامل از سقف جدا میشود. این نوع سانروف دستی کنترل میشود؛ بنابراین با بازکردن سانروف پاپآپ، بخشی از سقف اتومبیل شما باز میشود.
سانروف داخلی
سانروف توکار یا سانروف داخلی، نوعی دیگر از این آپشن است که به درون سقف خودرو جمع میشود. خودروهایی که مجهز به سانروف داخلی هستند، سقف ضخیمتری دارند؛ این سقف باید سانروف را نیز در خود جای دهد. در واقع سانروف داخلی مانند کشو عمل میکند. سانروفهای داخلی میتوانند اتوماتیک یا دستی طراحی شوند.
سانروف اسپویلر
با افزایش محبوبیت سانروف در قالب آپشنی رفاهی، مالکان هاچبکها نیز دوست داشتند اتومبیل آنها به سانروف مجهز باشد. کوچک بودن سقف هاچبکها و الزامات ایمنی، اجازه نصب سانروف کاملی روی سقف هاچبکها نمیداد؛ ازاینرو خودروسازان سانروف اسپویلر را معرفی کردند. فقط قسمت عقب سانروف اسپویلر متحرک است و بخش جلویی آن در سقف خودرو ثابت میماند؛ بنابراین این سانروف فقط برای ورود هوا و نور کاربرد دارد.
سانروف جمعشونده
سانروفهای جمعشونده را در خودروهای کوچک اروپایی میتوان دید. این سانروفها بخش شیشهای و فلزی ندارند و بهجای آن از پارچه یا برزنت ساخته میشوند. سقف خودرو کامل پارچهای است که برای بازکردن آن، باید پارچه را جمع کنید.
سانروف جداشونده
سانروفهای جداشونده بخشی از سقف خودرو هستند که پس از باز شدن، کامل از سقف خودرو جدا میشوند. این نوع سانروف در خودروهای سوپراسپرت مانند بوگاتی ویرون گرند اسپرت استفاده میشوند. هیچ سانروفی نمیتواند سرعت خارقالعاده سوپراسپرتها را تحمل کند؛ به همین دلیل تنها راه استفاده از سانروف در این خودروها نصب نوع جداشونده آنهاست.
سانروف پانورامیک
سانروف پانورامیک یا چشمانداز سقف شیشهای بازشوندهای است. این نوع سانروف بهصورت دوتکه برای سرنشینان ردیف عقب و جلو طراحی میشود. این نوع سانروف را در خودروهای فولآپشن کرهای بازار ایران میتوان دید.
سانروف لندولت
سانروف لندولت در خودروهای لوکس استفاده میشوند. سقف این خودروها دوتکه طراحی شده که بخش جلویی فلزی و بخش عقبی شیشهای است. تنها بخش عقب خودرو که محل نشیمن سرنشینان است، قابلیت استفاده از سانروف را دارد.
تفاوت مونروف با سانروف چیست؟
مونروف قطعهای شیشهای است که در سقف خودرو تعبیه میشود. این قطعه قابلیت کامل باز شدن بهصورت را ندارد و هدف آن ایجاد فضای دید کافی به بیرون در شب است. از فلز یا شیشه ساخته میشود و بیشتر انواع آن قابلیت باز شدن کامل را دارند.
تفاوت سقف پانوراما با سانروف چیست؟
این روزها استفاده از سقف پانوراما بهخصوص در محصولات ایرانخودرو فراگیر شده است. سقف پانوراما را میتوان نسخه ارتقایافته مونروف دانست. مونروف فقط قسمت کوچکی از سقف خودرو را در اختیار دارد اما سقف پانوراما تمامی فضای بالایی سرنشینان را پوشش میدهد.
سقف پانوراما پنلی شیشهای است که سرتاسر سقف خودرو را پوشش میدهد. هدف از نصب این سقف مشاهده فضای بیرون است؛ بنابراین سقف پانوراما برخلاف سانروف و مونروف، دامنه پوشش گستردهتری دارد.
یکی دیگر از تفاوتهای سقف پانوراما با سانروف و مونروف درباره قابلیت باز شدن آن است. تمامی انواع سقف پانوراما باز نمیشوند. همچنین شیشه بهکاررفته در سقف پانوراما با شیشه سانروف متفاوت است. شیشهها در سقف پانوراما اشعه ماورای بنفش خورشید را فیلتر میکنند و فقط 60 درصد انرژی خورشید میتواند از آنها رد شود و به کابین راه بیابد. علاوهبراین، شیشههای استفادهشده در سقف پانوراما بسیار ضخیم هستند.
مزایا و معایب سانروف ماشین چیست؟
سانروف مانند بسیاری از آپشنهای رفاهی خودروها مزایا و معایب خودش را دارد. بزرگترین مزیت سانروف فراهمکردن راهی جدید برای تهویه کابین خودرو است. همچنین استفاده از سانروف در مناطقی که همواره نور خورشید را تجربه نمیکنند، باعث شادابی سرنشینان خودرو میشود. درنهایت باید گفت سانروف راه فراری اضطراری هنگام حوادث است.
از سوی دیگر، نصب سانروف روی خودرو نیاز به نگهداری آن را افزایش میدهد. قطعات مکانیکی و الکترونیکی سانروف باید در فواصل خاصی بازدید شوند، وگرنه صدا و هوا به داخل کابین نفوذ خواهد کرد. همچنین درصورتی که سانروف درست عایقبندی نشده باشد، آب باران به کابین خودرو نفوذ میکند. همچنین نصب سانروف بدون رعایت الزامات مهندسی، باعث کاهش ایمنی خودرو میشود.
جمعبندی
در مطلب امروز، سانروف را تعریف کردیم، انواع آن را معرفی کردیم و تفاوت سانروف با مونروف و سقف پانوراما را توضیح دادیم. تردیدی وجود ندارد که سانروف آپشنی محبوب در خودروهاست. البته در کشور ما که دسترسی به نور طبیعی زیاد است، نصب سانروف روی خودروها چندان لزومی ندارد.
همچنین باید به فرهنگ استفاده از سانروف نیز اشاره کنیم. این روزها هنگام تردد در خیابانها و اتوبانهای درونشهری، خردسالان و جوانانی را میبینید که سر یا بخش زیادی از بدنشان را از سانروف خودرو بیرون آوردهاند. این حرکت بسیار خطرناک است و اگر تصادف بشود، آسیب زیادی به ستون فقرات شخص وارد میشود. سانروف راهی برای خروج از ماشین نیست، بلکه وسیلهای برای لذت از نمای آسمان و گردش بهتر هوا در خودرو است.
سؤالات متداول
به جرأت میتوان گفت پاسخ این سؤال خیر است. سانروف آپشنی رفاهی است و فقط اگر خیلی به آن علاقه دارید، باید هزینه بیشتری برای نصب این آپشن در اتومبیل خود بپردازید. وگرنه آپشنهای استاندارد خودرو برای شما کافی هستند.
بله شما میتوانید بهصورت افترمارکت، سقف خودرو را برش دهید و روی آن سانروف نصب کنید. البته این کار سطح ایمنی اتومبیل شما را کاهش میدهد و آببندی کابین خودرو را نابود میکند.
خودروهای شاهین و اطلس از سایپا در کنار تیپهای فولآپشن دنا پلاس، تارا و ریرا از ایرانخودرو مجهز به سانروف هستند.