هوش مصنوعی

جمعی از هنرمندان از هوش مصنوعی گوگل به دلیل نقض کپی‌رایت شکایت کردند


هنرمندان عرصه‌های مختلف درحال جدال حقوقی با شرکت‌های فناوری بزرگ برسر حق مالکیت معنوی آثار هستند و سعی دارند از آنها غرامت دریافت کنند. هوش مصنوعی گوگل که در زمینه تبدیل متن به تصویر فعالیت دارد، یکی از جدیدترین اهداف این حملات بوده است و جمعی از هنرمندان به‌دلیل نقض قانون کپی‌رایت از آن شکایت کرده‌اند.

ماجرای شکایت از هوش مصنوعی گوگل چیست؟

جینگا ژانگ، عکاس به‌همراه سه تصویرپرداز دیگر از جمله کسانی هستند که شکایت حقوقی خود را در دادگاه کالیفرنیا علیه گوگل به ثبت رسانده‌اند. آنها مدعی هستند که هوش مصنوعی گوگل از دیتاست‌های حاوی آثار آنها جهت تمرین استفاده نموده‌است و موجب نقض قانون کپی‌رایت نه‌تنها در این مورد، بلکه میلیون‌ها مورد دیگر شده‌است. طبق جزئیات منتشر شده‌، هدف اصلی ان‌ها، سرویس تبدیل متن به تصویر Imagen گوگل است.

گوگل در مقاله منتشر شده در سال ۲۰۲۲ اعلام‌کرد که از دیتاست LAION 400M به‌منظور تمرین هوش مصنوعی تبدیل متن به تصویر خود استفاده نموده‌است. این دیتاست به‌شکل عمومی در دسترس همگان قرار دارد و شرکت‌های مختلف فعال در این زمینه از آن بهره می‌برند. حدود ۴۰۰ میلیون تصویر در دیتاست مذکور موجود است که با توضیحاتی همراه هستند و سرویس‌های هوش مصنوعی می‌توانند از آنها برای تمرین و بهبود خود استفاده نمایند. هنرمندان شاکی، ادعا دارند که آثار موجود از آنها در این دیتاست بدون اجازه آنها مورد استفاده شرکت‌های بزرگ قرار گرفته است و این کار، نقض قانون کپی‌رایت به‌شمار می‌رود.

سرویس Imagen
نمونه تصاویر ساخته شده با سرویس Imagen گوگل

ناگفته نماند که گوگل اولین هدف عکاسان و تصویرپردازان گفته شده نبوده است و پیش از این هم سابقه شکایت از سرویس‌های Midjourney و Stable Diffusion را هم به‌دلیل استفاده از دیتاست مشابه، داشته‌اند. آنها اشاره دارند که قوانین نتوانسته‌اند با وضعیت فعلی خود را وفق دهند و قانون‌گذاران نسبت به‌سرعت بالای پیشرفت فناوری‌، عقب‌مانده‌اند. شرکت‌های بزرگ طبق قوانین فعلی، استفاده از دیتاست‌های عمومی را تحت‌عنوان «استفاده عادلانه» تلقی می‌کنند و این کار را ناقض قانون کپی‌رایت نمی‌دانند.

دعوای حقوقی برسر سرویس‌های Midjourney و Stable Diffusion راه به جایی نبرد و با شکایت مجدد گروه مذکور در سال گذشته میلادی همراه شد. با این حال گوگل در اقدامی سریع، یک به‌روزرسانی برای هوش مصنوعی تبدیل متن به تصویر خود منتشر کرده است و به‌شکل صریح نامی از دیتاست گفته شده در میان داده‌های تمرینی نبرده است. گوگل با حذف نام دیتاست‌های مورد استفاده، سعی دارد خود را از لیست شرکت‌های بهره‌بردار از داده‌های عمومی در مقیاس عظیم بدون کسب اجازه یا پرداخت حق مالکیت معنوی، حذف نماید. البته انگشت اتهام به‌علت استخدام یک مهندس فرانسوی که در شکل‌دهی دیتاست LAION نقش داشته، به‌سوی گوگل دراز شده‌است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا