هوش مصنوعی

آیا chatGPT قاتل خلاقیت است؟


فعالین حوزه هوش مصنوعی باور دارند کسی که از تکنولوژی درست استفاده کند، برنده خواهد شد و استفاده اشتباه نیز آسیب‌زاست. آنها اعتقاد دارند با توسعه هوش مصنوعی و chatGPT، تعریف و نوع خلاقیت تغییر خواهد کرد.

پنل تخصصی «تأثیر chatGPT و فناوری‌های مرتبط بر آینده کسب‌وکارها» در رویداد تجربه‌محور هوش مصنوعی در صنعت برگزار شد.

به گزارش دیجیاتو و به نقل از روابط عمومی کارگزاری مفید، در این پنل گفت‌وگومحور «محمدحسین رهبان» عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف، «محمد شکوهی یکتا» دانشمند ارشد داده در مایکروسافت، «سهیل مقدم» معاونت فناوری دیجی‌کالا، «زینب برزگر» عضو هیئت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی ایران و «علی‌زارع‌زاده» راهبر تیم دیتا و هوش مصنوعی کارگزاری مفید به بیان نظرات و تجربیات خود پرداختند.

یکی از پرتکرارترین سؤالات در مواجهه با هوش مصنوعی و chatGPT، اثرات این تکنولوژی بر خلاقیت است. زارع‌زاده اعتقاد دارد با چت‌جی‌پی‌تی، خلاقیت افزایش خواهد یافت و با کمک این تکنولوژی سرمایه انسانی می‌تواند در سطح بالاتری خلاقیت تولید کند.

معاون فناوری دیجی‌کالا از سوی دیگر معتقد است که سطح بالا و پایین معنا ندارد و فقط نوع خلاقیت متفاوت خواهد بود.

chatGPT خلاقیت

برزگر نیز باور دارد با پیشرفت علم، تعریف خلاقیت تغییر خواهد کرد: «در طول زمان با پیشرفت تکنولوژی نوع خلاقیت فرق می‌کند. تغییر تکنولوژی تغییر مفاهیم را به‌دنبال خواهد داشت. تغییر تعریف خلاقیت با پیشرفت علم اتفاق می‌افتد. در حوزه یادگیری چت‌جی‌پی‌تی بسیار مهم است. من می‌خواهم این پیام را به همه بدهم که نباید جست‌وجو را فراموش کنیم و نباید تنها به چت‌جی‌پی‌تی اتکا داشته باشیم.»

او همچنین با گلایه از وضعیت موجود، اظهار داشت وقتی کسی کمی هوش مصنوعی یاد می‌گیرد، فکر می‌کند متخصص AI شده است. موضوعی که به باور برزگر، آفت بزرگی در حوزه آکادمیک است:

«من در دانشگاه مواجه شدم با افرادی که دانش کاذب دارند. دانش کافی ندارند و در مورد همه چیز نظر می‌دهند و پشت صحبت‌های آنان دانشی وجود ندارد. گاهی دلم می‌خواهد به این دوستان بگویم این‌قدر سرچ نکنید. کتاب بخوان، مقاله بخوان.»

معاونت فناوری دیجی‌کالا در همین راستا با اشاره به اینکه «لیزر» در سال 1367 به ایران آمد و دولت آن را ممنوع کرد، گفت:

«در این نمونه چند نکته وجود دارد؛ دنیا در حال تغییر است و معمولاً همراه با یک صنعت، مشکلات می‌آیند و در کنار این مشکلات، صنعتی دیگر ایجاد می‌شود که این مشکلات را پاسخ می‌دهد. بنابراین افراد زیادی هستند که روی این مشکلات کار می‌کنند. در خصوص درس خواندن و یادگیری، براساس بررسی‌های من، یادگیری دیگر جنس AI learning گرفته و همین طور هم خواهد ماند. یعنی آموزگاران باید خود را با روشی که بچه‌ها می‌اموزند، منطبق کنند. یادگیری از بین نمی‌رود. فقط نوع آن تغییر می‌کند.»

به باور مقدم همیشه ابتدا یک سری نگرانی حول صنعت جدید وجود دارد: «ما باید به فکر این باشیم که چیزی که ابزارها به ما نمیدهند را سراغش برویم و بازارش را پیدا کنیم. چرا که پیشرفت همانجاست. روش یادگیری چیزی نیست که ما تاکنون آموختیم. آنچه امروز از آن به‌عنوان یادگیری یاد می‌شود، یادگیری نیست؛ communication است. این روش اشتباهی است. البته نه اینکه بگویم اشتباه است؛ اما به هر حال در حال منسوخ شدن است و باید به‌سراغ روش‌های نوین و جدید برویم.»

کاربردهای هوش مصنوعی

برزگر در پاسخ به این سؤال که هوش مصنوعی مولد در تخصص و شغل شما چه کاربردهایی دارد، گفت: «یکی از دغدغه‌هایی که به‌خصوص در تشخیص بیماری‌های خاص داریم، داده و دیتا است. یادگیری ماشین به همین علت بسیار سخت است؛ چرا که با کدام داده باید مدل‌ها را توسعه دهیم؟»

رویداد هوش مصنوعی

وی اعتقاد دارد تولید تصاویر مهم‌ترین کمکی است که هوش صنعتی مولد به آنها می‌کند: «فکر می‌کنم در حوزه صنعت و حوزه آکادمیک در آینده‌ای نه چندان دور، ممکن است حتی مسیر تشخیص پزشکی را هوش صنعتی مولد تغییر دهد.»

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با تأکید بر اینکه آنها در علم پزشکی به دنبال أدم سالم هستند، اظهار داشت: «تصویر فرد سالم را باید از کجا بیاوریم؟ داده‌های بیماران سالم کجاست؟ به این پارادوکس که خود چالش ایجاد می‌کند، فکر کنید… .»

راهبر تیم دیتا و هوش مصنوعی کارگزاری مفید نیز در پاسخ به این سؤال که آیا می‌توان از چت جی‌پی‌تی برای پیش‌بینی بازار سرمایه استفاده کرد، گفت: 

«برای پیش‌بینی بازار سرمایه نیاز به گراف دانشی دارید. برای تحلیل فاندامنتال می‌توان از هوش مصنوعی استفاده کرد. یعنی به‌جای اینکه یک فرد هزاران صفحه گزارش و صورت مالی بخواند، این کار را به هوش مصنوعی می‌سپارد. اما فکر می‌کنم هنوز امکان گرفتن خروجی تحلیل تکنیکال نمی‌توان از چت جی‌پی‌تی نیست.»

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی ایران در پاسخ به این سؤال که در 5 تا 10 سال آینده هوش مصنوعی مولد چطور خواهد بود، گفت: «می‌توان در نسل خود با یک ابرانسان مواجه شد که این باعث می‌شود آینده درخشانی در انتظار ما باشد. در همه حوزه‌ها به خصوص حوزه پزشکی، بیشتر از همه می‌تواند به بشریت کمک شود.»

عضو هیئت علمی دانشگاه شریف نیز در این باره اظهار داشت: «بعضی از مدل‌ها مشکل تشخیص ترکیب‌های پیچیده را دارند. فکر می‌کنم این مشکل در آینده بسیار نزدیک این مسئله حل خواهد شد.»

مقدم هم با تأکید بر اینکه باید هوش مصنوعی را در آغوش گرفت، گفت آینده ما با توسعه این فناوری فوق‌العاده است.

رویداد تجربه محور کارگزاری مفید

اهمیت فرهنگ استفاده از تکنولوژی

در بخش دیگری از پنل، برزگر با تأکید بر اهمیت فرهنگ استفاده از تکنولوژی اظهار داشت: «همیشه اول تکنولوژی می‌آید و وقتی مشکل ایجاد شد تازه به این فکر می‌کنیم فرهنگ استفاده چه بود؟ در چت‌جی‌پی‌تی همین است. در این روند و با این فرآیند، افراد دیگر فکر نمی‌کنند و تصورشان بر این است که ابزاری وجود دارد که پاسخ همه چیز در آن است و دیگر لازم نیست روی مسائل فکر کنند.»

زارع‌زاده نیز با بیان اینکه اگر کسی از تکنولوژی درست استفاده کند، برنده خواهد بود و استفاده اشتباه، آسیب‌زا است، گفت: «این نباید موجب شود از مزایای تکنولوژی غافل شویم. به‌نظرم کسی که مفاهیم را بلد نباشد به نتیجه نخواهد رسید. شما باید بفهمید چه کاری انجام می‌دهید.»

او اعتقاد دارد کارهایی که امروز چت‌جی‌پی‌تی انجام می‌دهد خوب است: «ما به‌عنوان نیروی انسانی، باید به‌سراغ کارهای سطح بالاتر برویم. دقیقاً مانند همه انقلاب‌هایی که پشت سر گذاشتیم. مگر بد است؟ الآن دیگر خودمان شخم نمی‌زنیم و ماشین این کار را انجام می‌دهد. هوش مصنوعی هم دقیقاً همین است.»

گفتنی است رویداد تجربه‌محور هوش مصنوعی در صنعت AIX02، به همت کارگزاری مفید از صبح امروز در حال برگزاری است. در این رویداد، متخصصین و فعالان حوزه هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و علوم داده در کشور به بیان نظرات و تجربیات در این حوزه می‌پردازند. دور نخست این رویداد، 28 اردیبهشت ماه سال 1401 برگزار شد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا