آمریکا و چین استفاده از هوش مصنوعی در تسلیحات هستهای را ممنوع میکنند
«جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا و «شی جین پینگ»، همتای چینی او ظاهراً قراردادی را امضا خواهند کرد تا استفاده از هوش مصنوعی در سیستمهای کنترل تسلیحات هستهای محدود شود. قرار است این دو رییسجمهور روز چهارشنبه (24 آبان) در اجلاس سران همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) در سانفرانسیسکو در شرایطی که تنشهای بین ابرقدرتها بالا گرفته است، دیداری با هم داشته باشند.
براساس گزارش SCMP، دو منبع آگاه گفتند که در میان دیگر موارد مهمی که در دستور کار این دیدار قرار دارد، گسترش هوش مصنوعی در فناوریهای نظامی نیز موردبحث قرار خواهد گرفت. در این گزارش آمده است که جو بایدن و شی جین پینگ متعهد به توافقی برای محدودکردن استفاده از هوش مصنوعی در تسلیحات خودکار مانند هواپیماهای بدون سرنشین و همچنین سیستمهای مورداستفاده برای کنترل و استقرار کلاهکهای هستهای خواهند شد.
تنشها و توافقهای آمریکا و چین
در ماههای اخیر تنشهای بین آمریکا و چین افزایش یافته است، بهطوری که ارتش ایالات متحده ارتباطاتش با ارتش چین را پس از سرنگونی یک بالون جاسوسی در سواحل ایالات متحده لغو کرد. پیش از این دولت آمریکا اعلام کرده بود که صادرات تراشههای هوش مصنوعی را نیز به چین محدود میکند. اما انتظار میرود در نشست چهارشنبه، بایدن و شی تلاش کنند تا تنشها را کاهش دهند؛ نقطه مشترک هر دو کشور این است که میخواهند محدودیتهایی برای هوش مصنوعی در تسلیحات هستهای اعمال کنند.
هر دو کشور توافقنامهای را در ماه فوریه (بهمن 1401) در لاهه امضا کردند که استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی در ارتش را تأیید میکرد. همچنین در نشستی در بلچلی پارک بریتانیا، در اوایل نوامبر (آبان ماه 1402)، این دو کشور از جمله کشورهایی بودند که توافق کردند برای مدیریت تهدید ایجادشده با یکدیگر در حوزه تکنولوژی همکاری کنند.
درحالحاضر سیستمهای تسلیحات هستهای توسط انسان کنترل میشود، اما بحثهایی درمورد خودکارسازی این فرایند پیش آمده است. هفته گذشته از «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا، درباره چشماندازهای ایالات متحده و چین درباره هوش مصنوعی در زمینه سلاحهای هستهای سؤال شد. او گفت که که هوش مصنوعی نباید درخصوص نحوه و زمان استفاده از سلاح هستهای تصمیمگیری کند.