نژادهای جوجه گوشتی یک روزه نغمه تورنگ طلایی
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در زمینه پرورش طیور، استفاده از جوجه گوشتی یک روزه و با کیفیت است. واحدهای تولیدی و مرغداریهای زیادی وجود دارند که در زمینه تولید جوجه گوشتی یک روزه فعالیت میکنند، اما تعداد کمی از این واحدها میتوانند جوجه گوشتی یک روزه باکیفیت و در نژادهای مختلف تولید کنند. با خرید جوجه گوشتی یک روزه بی کیفیت ضرر زیادی به افراد وارد میشود و تجربه تلخی را در خرید جوجه کسب میکنند. اهمیت فونداسیون در اینجا مشخص میشود. اگر فونداسیون معیوب باشد، رشد قابل مشاهده و افزایش وزنی در جوجههای گوشتی یک روزه مشاهده نمیشود و در نتیجه ضرر زیادی به فرد وارد میشود.
یکی از مهمترین مسائل برای پرورش جوجه گوشتی با کیفیت، بررسی نژادهای مختلف این جوجهها است. تا با توجه به ویژگیهای مختلف هر جوجه، برای آنها دان تهیه کنید. شما میتوانید دان جوجههای یک روزه خود را به صورت آنلاین از تغمه تورنگ طلایی سفارش دهید. در این مقاله قصد داریم تا در خصوص نژادهای مختلف جوجه گوشتی یک روزه و همچنین تغذیه و محل نگهداری آنها بیشتر صحبت کنیم.
با نژادهای جوجه گوشتی یک روزه بیشتر آشنا شوید!
قیمت جوجه یکروزه تورنگ جوجههای گوشتی دارای چندین نژاد مختلف هستند. شرایط نگهداری و محل زندگی هر کدام از نژادها متفاوت است. نژادهای مختلف جوجههای گوشتی شامل نژاد راس، نژاد پلاس ، نژاد آرین و نژاد کاپ است. این نوع نژادها برای پرورش جوجه گوشتی یک روزه محبوبیت بیشتری در بین دیگر نژادها دارد. در نغمه تورنگ طلایی میتوانید جوجههای یک روزه این نژادها را خریداری کنید. در ادامه قصد داریم تا به بررسی برخی از این نژادها بپردازیم.
نژاد راس
یکی از پرطرفدارترین نژاد جوجهها نژاد راس است. این نژاد درکشوری همچون ایران به مقدار زیادی وجود دارد و طرفداران بسیار زیادی دارد. برای خرید این نوع نژاد شما باید به شرکتهای معتبر و دارای پروانه مراجعه کنید، زیرا این نژاد به دلیل محبوبیت زیاد در بازار آزاد یافت نمیشود و تهیه آن حتما باید از شرکتهای معتبر باشد. جوجههای راس پس از ۴۵ روز به وزن دو تا سه کیلوگرم میرسند و به همین دلیل در مدت زمان بسیار کمی سرمایه شما برمیگردد. جوجههای نژاد راس طی مدت زمان بسیار کمی قابل فروش و مصرف هستند.
جوجههای نژاد راس انواعی از جوجهها هستند که برای رشد سریعتر باید از یک تغذیه درست و مناسب استفاده کنند. به جوجههای نژاد راس باید به گونهای غذا داد که تا ۷ روزگی اشتهای خود را کاملا به دست آورند و به حداکثر میزان رشد خود برسند. سپس بین ۱۴تا ۱۶ روزگی جیره غذایی آنها از طریق کرامپب و پلت ریز صورت بگیرد.
غذای مرغ تخمگذار یکی از مهمترین گروههای غذایی که جوجههای نژاد راس به آن نیاز دارند، اسید آمینه است. پس از پایان زنجیره غذایی این نژاد که حدود ۲۵ تا ۴۵ روزگی است، نحوه غذا دادن به این جوجهها باید به گونهای باشد که به حد کافی رشد کرده باشند. این نژاد در رشد سریع و بدست آوردن وزن و حجم مناسب بسیار قوی است.
نژاد پلاس
جوجه بومی تورنگ طلایی از دیگر نژادهای محبوب جوجههای گوشتی میتوان به نژاد پلاس اشاره کنیم. این نژاد با توجه به پیشرفتها و اصلاح ژنتیکی، دارای رشد بسیار بالایی هستند و همانند نژاد راس در مدت زمان کوتاهی وزن میگیرند و قابل مصرف میشوند. این نژاد در ۴۰ روز به حجم و وزن دلخواه میرسد و پس از این زمان میتوان به کشتارگاه انتقال پیدا کند. مرحله و هفته اول در پرورش نژاد پلاس اهمیت زیادی دارد. باید در هفته اول شرایط محیطی همچون گرما، نور، رطوبت، تهویه، عمل واکسیناسیون، تغذیه، میزان آب و داروها و … به طور صحیح تنظیم کرد. با تنظیم همه این شرایط میتوان در هفته اول به سطح خوبی از رشد و وزن جوجهها رسید.
بنابراین هفته اول و آغاز مناسب برای جوجههای نژاد پلاس اهمیت بسیار زیادی دارد و به عنوان یک نکته کلیدی در بهبود عملکرد جوجهها و دستیابی به حجم و وزن بالا تلقی میشود. نژاد پلاس پس از رشد و وزن گرفتن کافی، پس از حدود ۴۰ روز به حد کافی از حجم میرسند و میتوان از آنها استفاده کرد.
نژاد آرین
جوجه گوشتی آرین یکی از انواع نژاد جوجههای گوشتی هستند که مراحل رشد و تغذیه آن نسبت به دیگر نژادها بیشتر است. در ابتدا جوجههای نژاد آرین در مرکز تولید به دنیا میآیند و سپس به مراکز دیگری به نام مرکز پرورش جوجههای گوشتی انتقال پیدا میکنند. این جوجهها تا زمانی که آماده کشتار شوند در این مکان قرار میگیرند و رشد پیدا میکنند. برای تولید جوجههای نژاد آرین تخم پرندگان والد در دستگاه انکوباتور قرار میگیرد و پس از ایجاد شرایط مناسب طی مدت ۲۱ روز در همین شرایط باقی میماند.
پس از گذشت ۲۱ روز جوجهها کاملا از تخم خارج میشوند و میتوانند حرکت کنند. جوجههای نژاد آرین پس از خارج شدن از تخم حدود ۷۲ ساعت بعذ به مرکز پرورش جوجههای گوشتی انتقال پیدا میکنند. هفتهی اول پرورش جوجههای نژاد آرین هم از اهمیت زیادی برخوردار است و علاوه بر نوع تغذیه، شرایط محیطی نیز همچون گرما، رطوبت، دما، آب و تهویه کاملا مساعد و مطلوب باشد. جوجههای نژاد آرین باید حدود یک سوم از طول عمر خود را در فضای باز بگذرانند.
نوع تغذیه در نژاد آرین اهمیت بسیار زیادی دارد. تغذیه این نژاد باید کاملا ارگانیک و سالم باشد و از هیچ گونه مواد نگهدارنده، مواد حیوانی و آنتی بیوتیک استفاده نشود. این جوجهها طی مدت زمان ۶۰ روز به حجم و وزن کافی میرسند و آماده کشتار میشوند.
نژاد کاب
یکی از بهترین نژادهای جوجههای گوشتی نژاد کاب است. این جوجهها با نرخ رشد بسیار بالا و در عین حال خوراک بسیار کم یکی از باصرفهترین و کم هزینهترین نژادها محسوب میشوند. پرورش جوجههای نژاد کاب با مزایای زیادی همراه است که از مهمترین آنها میتوان به کم هزینه بودن رژیم غذایی و بازده زیاد پرورش جوجه اشاره کرد. جوجههای نژاد کاب از نظر ژنتیکی نیز بسیار قوی بوده و از نظر کیفیت عضلات و قدرت اسکلتی بسیار عالی هستند.
جوجههای نژاد کاب پس از گذشت ۳۵ روز به حد کافی از رشد رسیده و آماده ارسال به کشتارگاه میشوند. بنابراین نژاد کاب یکی از نژادهایی است که در کمترین زمان ممکن و در اقتصادیترین حالت، جوجهها را وارد بازار مصرف میکند. برای صرفه جویی بیشتر میتوانید از این نوع نژاد استفاده کنید.
تغذیه جوجه یک روزه
از مهمترین فاکتورها برای رشد جوجهها گوشتی، تغذیه و آب مصرفی آنها است. باید توجه کنید که یک جوجه علاوه بر تغذیه مناسب به آب سالم و تمیز هم نیاز دارد. جوجه یک روزه به تمامی گروههای غذایی نیاز دارد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت:
- پروتئین: خوراکهایی همچون غلات و سویا در صورت هضم، شکسته شده و به اسید آمینه تبدیل میشوند. این اسید آمینه در فرایند جذب، پروتئین بدن را تامین کرده و در بافتهای مختلفی همچون ماهیچه، پوست و پر و … ذخیره میشود. این گروه یکی از مهمترین گروههای مواد غذایی است که برای رشد و حجم جوجهها ضروری میباشد.
- مواد معدنی پرمصرف همچون ماکرومینرالها: تامین مواد معدنی پر مصرف برای عملکرد مطلوب جوجههای گوشتی اهمیت بسیار زیادی دارد. مواد معدنیای که هر جوجه گوشتی به آن نیاز دارد شامل کلسیم، فسفر، پتاسیم، کلر و … است.
- مواد معدنی کم مصرف و ویتامینها: یکی دیگر از موادی که برای سوخت و ساز بدن جوجههای گوشتی یک روزه نیاز است، ویتامین است. به علت متفاوت بودن مقدار ویتامین در غذای جوجهها، سطوح اختصاصی برخی از ویتامینها باید بازنگری شود. در بیشتر غلات همچون گندم و ذرت و … مقدار کافی از ویتامین وجود دارد. مصرف ویتامین بستگی به سطح جوجه و محیط نگهداری جوجهها است.
- آنزیمها: این روزها یکی از مهمترین مواردی که در تغذیه جوجه یک روزه باید وجود داشته باشد، آنزیمها هستند. آنزیمها برای بهبود هضم و جذب غذا مفید هستند. به طور کلی آنزیمها با تاثیر بر پروتئین، مواد معدنی وکربوهیدراتها سبب بهبود جذب آنها میشوند و برای دستگاه گوارش جوجه بسیار ضروری است.
محل نگهداری جوجه یک روزه
مکان نگهداری جوجهها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یه طور کلی محل نگهداری باید کاملا تمیز و ضدعفونی باشد. کف بستر باید از جنس سیمان بوده و روی آن با کاه یا پوشال مصنوعی پوشیده شود. ضخامت پوشال باید حدود ۵ سانتی متر باشد.
باید توجه داشته باشید که محیط زندگی جوجههای گوشتی در هفته اول زندگی بسیار مهم است. این جوجهها در هفته اول زندگی خود باید در محیطی کاملا گرم و به دور از وزش باد و هوای سرد نگهداری شوند. میتوان از بخاریهای مصنوعی برای گرم شدن جوجهها استفاده کرد. همچنین محل نگهداری جوجه یک روزه باید کاملا روشن باشد و استفاده از لامپهای پرورش دهنده برای اینکار توصیه میشود. توجه کنید که حداقل ۲۴ ساعت قبل از ورود جوجهها به سالن، سالن را کاملا گرم کنید.
دما و حرارت لازم برای محل نگهداری جوجهها حدود ۳۲ تا ۳۴ درجه سانتی گراد است. وجود یک تهویه بزرگ و قوی در سالن نگهداری جوجهها ضروری است. به خصوص جوجههایی که تازه به دنیا آمدند نباید در معرض هیچگونه آلودگی قرار گیرند و عمل تهویه باید به سرعت در سالن انجام شود.
راهکارهایی برای شناسایی بهترین جوجه یک روزه
برای شناسایی بهترین جوجه یک روزه راهکارهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
- رفتار جوجه: یک جوجه با کیفیت باید سرزنده و فعال باشد و بتواند سریعا شروع به نوک زدن غذا بکند. هوشیار و فعال بودن جوجه از نشانه کیفیت بالای جوجهها است.
- چشمان جوجه: چشم جوجه یک روزه باید کاملا باز و تمیز و براق باشد. اگر چشمان جوجه از همان ابتدا بسته باشد، نشاندهندهی ناخوشی و بی کیفیت بودن آن است.
- پای جوجه : یک جوجهی با کیفیت باید پاهای صاف و نرم و بدون هیچ ضایعات داشته باشد. رنگ پوست جوجه باید معمولی باشد. معمولا جوجههایی که کیفیت پایینی دارند، پاهای متورم و قرمزی دارند و پنجههای آنها به هم وصل است.
چگونه نژاد جوجه را تشخیص دهیم؟
همانطور که در ابتدای مقاله در خصوص انواع نژادهای جوجهها صحبت کردیم، حال میخواهیم در خصوص عوامل تشخیص نژادهای جوجه صحبت کنیم.
- رنگها: یکی از عواملی که موجب میشود نژادهای مختلف جوجههای گوشتی را تشخیص دهیم، رنگ آنها است. مانند رنگهای ساده و رنگهای مخلوط
- تاجها: در هرکدام از جوجههای گوشتی، تاجهایی با شکلهای مختلفی دارند.
- ساق پا: ساق پا نیز یکی از عواملی است که در نژادهای مختلف، شکل متفاوتی دارد.
- شکل و حالت بدن جوجهها
- شکل وقوس سر
آیا پرورش جوجه گوشتی در خانه امکان پذیر است؟
همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتیم، جوجههای گوشتی باید در شرایط ویژهای قرار گیرند. این شرایط شامل دما، رطوبت، نور و … است که مکان ویژهای به آن اختصاص یافته است. حال سوال پیش میآید که آیا این جوجهها را میتوان در خانه پرورش داد؟ در پاسخ باید گفت که بله. اما شروط ویژهای هم دارد. اولین شرط برای پرورش جوجه در منزل این است که شرایطی دقیقا معادل با شرایط پرورش جوجه فراهم کرد. یعنی بخشی از منزل را از نظر تهویه هوا، دما، نور و رطوبت آماده کرد. میتوان از بخاری و لامپ برای همانند سازی شرایط پرورش جوجه استفاده کرد.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص انواع نژادهای جوجههای گوشتی یک روزه صحبت کردیم. نژادهای معروف این جوجهها شامل نژاد راس، آرین، پلاس، کاپ و … است. هر کدام از این نژادها ویژگیهای مختلفی داشته و طی مدت زمان معینی برای رفتن به کشتارگاه آماده میشوند. راههای مختلفی وجود دارد که میتوان به نژاد یک جوجه گوشتی پی برد. برخی از این راهها شامل رنگ جوجه، شکل و حالت ایستادن جوجه، تاج و ساق پای جوجه است. هفته اول بعد از تولد جوجهها اهمیت زیادی دارد و باید از نظر تغذیه و شرایط محیطی در بهترین حالت قرار گیرند.